Een AVG-bestendige kerkapp voor uw kerkleden? De Scipio App maakt het gegarandeerd mogelijk

De Scipio kerk App wordt een steeds belangrijkere communicatieoplossing binnen kerkelijk Nederland. Maar voldoet deze wel aan de strenge AVG-wetgeving? Een mooi moment om hier eens nader op in te gaan.

Het delen van privacygevoelige gegevens
Privacy is tegenwoordig een hot item – ondanks dat we meer delen dan ooit. Juist die tegenstelling maakt de ontwikkeling van communicatieoplossingen extra uitdagend. De AVG vraagt om waterdichte oplossingen, niemand zit immers te wachten op het lekken van (persoons)gevoelige informatie. Conform de AVG mag je bijvoorbeeld een ledenlijst alleen delen in een gegarandeerd afgeschermde omgeving, waar alleen leden van uw eigen kerk toegang toe hebben.

Ondanks de strenge AVG-wetgeving is het niet onmogelijk een vernieuwend platform te bieden waarin aan deze voorwaarden wordt voldaan.

Waarom voldoet de Scipio App gegarandeerd aan de AVG-wet?
De Scipio App geeft kerkleden het beste van twee werelden. De Scipio App biedt een afgeschermde community voor leden, waarbinnen ruimte geboden wordt voor het delen van privacygevoelige gegevens. Denk hierbij aan de pastorale mededelingen, de ledenlijst, berichten van leden en de agenda waarin belangrijke evenementen en diensten worden aangekondigd.

Dankzij de koppeling met de ledenadministratie (Scipio Online en LRP) is de informatie in de app altijd actueel. Zo worden bijvoorbeeld de ledenlijst, groepen en wijken dagelijks bijgewerkt. Het is ook deze koppeling die maakt dat de gegevens afgeschermd zijn en dat er nooit sprake kan zijn van ‘ongenode gasten’. Niet-leden vallen automatisch buiten de koppeling met de Scipio App en hebben zodoende geen toegang (meer) tot de privacygevoelige gegevens.

Hoe werkt het bij andere aanbieders van kerk apps?
Hoewel vergelijkbare aanbieders altijd zullen benadrukken privacy hoog in het vaandel te hebben staan, wordt deze belofte lang niet altijd waargemaakt. De koppeling met de kerkledenadministratie, waar de Scipio App zijn gegevens vandaan haalt, is uniek.

Dit geeft de Scipio App een aanzienlijke voorsprong op andere aanbieders, gezien de steeds strenger wordende regelgeving ten aanzien van persoonsgegevens.

Meer informatie over de AVG-wetgeving en kerken?
Kijk dan ook eens op deze websites:

Steunpunt Kerk en Werk
https://www.steunpuntkerkenwerk.nl/avg/ (Binnen eigen kerk)

Autoriteit Persoonsgegevens
https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/overheid/vereniging-en-kerk